Pagina 1 van 2

Geschikte beenbescherming

Geplaatst: di 13 mar 2012, 17:45
door Gwenny
Hi,

Mijn fjord staat sinds enige tijd rondom op ijzers. Hij heeft nu rondom springschoenen en aan zijn voorbenen peesbeschermers. Opzich gaat dit prima, hij trapt zijn ijzers tot nu toe niet af en zijn pezen zijn beschermd.

Ik loop voor het vinden van geschikte peesbeschermers en kogelbeschermers wel tegen een probleem aan. Zijn pijpbeen is vrij kort waardoor een cob maat eigenlijk net iets te groot is. De elastieken zijn behoorlijk soepel, en daardoor past het vrij goed om zijn benen. Deze peesbeschermers zijn niet meer in de handel en ik zoek net iets beter passende. Hetzelfde geldt voor de kogelbeschermers voor de achterbenen (hij tikt door een behoorlijk verzwakte achterhand als gevolg van zeer ernstige ziekte, met zijn achterbenen tegen elkaar aan).

Welk merk, model, maat en type hebben jullie voor je fjorden?

De BR, Euro-star en meeste Eskadron vallen af omdat het elastiek te stug is en de bloedsomloop daardoor afgekneld kan raken.

De beenbescherming wordt voorlopig alleen in de paddock, wei, tijdens grondwerk en wandelen buiten gedragen en moet vooral als hij los loopt zeer goed blijven zitten.

Gwen

Re: Geschikte beenbescherming

Geplaatst: di 13 mar 2012, 18:03
door Evaliensvenna
Misschien is dit iets van Pessoa:
Afbeelding

Re: Geschikte beenbescherming

Geplaatst: di 13 mar 2012, 20:04
door Jilly
Ik heb cobmaat van HH, die passen het beste.

Heb o.a. BR en Lamicell ook geprobeerd maar de full is te lang en de pony is niet breed genoeg.

Re: Geschikte beenbescherming

Geplaatst: wo 14 mar 2012, 07:37
door mirretje
Waarom moet hij peesbeschermers en springschoenen om dan? Wat gebeurd er als je het niet doet, raakt hij zichzelf dan? Het is niet zo dat een paard per definitie beenbescherming om moet als ze op ijzers staan.
Wij hebben ook paarden op ijzers, maar gebruiken geen beenbescherming.

Re: Geschikte beenbescherming

Geplaatst: wo 14 mar 2012, 08:31
door Keandra
ja de cobmaat van HH hier
de BR's ook maat cob, maar zijn niet stevig genoeg (waren na paar keer gebruiken stuk, elastiek afgetrokken)

Re: Geschikte beenbescherming

Geplaatst: wo 14 mar 2012, 16:46
door Gwenny
Om te voorkomen dat hij zijn ijzers aftikt en met zijn achterijzers de pezen van zijn voorbeen raakt. Ik heb ze preventief meteen om gedaan toen hij was beslagen om geen enkel risico te nemen. Het is een jong dier en daardoor loopt hij nog niet in balans en is zijn zwaartepunt zodanig dat hij makkelijk aan kan tikken. Doordat hij zo ziek was en verzwakt is loopt hij sowieso ongecontroleerder en wil ik gewoon niks riskeren.
Wellicht kan het over een jaar of 4 af als hij sterker is zonder, maar tot die tijd zal het toch met beenbescherming moeten.

Re: Geschikte beenbescherming

Geplaatst: wo 14 mar 2012, 18:58
door Esther
Mijn kleine fjordje met korte pootjes had de cob van HH, die zaten prima!
Zij stond ook zonder bescherming om op de wei met ijzers, ook tijdens idiote race acties.. Wel goed in de gaten houden of het niet te warm wordt onder beschermers en of het echt niet knelt anders ben je straks verder van huis dan als hij zich een keer zou raken.. Maar dat weet je zelf ook wel natuurlijk ;) !

Re: Geschikte beenbescherming

Geplaatst: ma 19 mar 2012, 11:59
door Wanja
Tussenmaten is inderdaad vrij lastig aan te komen als je niet de "standaard" peesbeschermers wilt. Ik heb hele fijne beschermers van Style, dat zijn eigenlijk Cross beschermers. Die zijn in verschillende maten te koop, maar zijn wel vrij prijzig. Daarnaast levert Professionels Choice ook goede beenbeschermers in een uitgebreid maatsysteem, maar ook deze zijn weer niet goedkoop.
Succes met je zoektocht!

Re: Geschikte beenbescherming

Geplaatst: ma 19 mar 2012, 18:21
door Viv
Ik zweer bij profecionals Choice medicine Boots. kosten wel wat maar dan heb je ook wat. gebruik ze al 12 jaar.
Harde peesjes zweer ik bij HH, enige die passen bij fjorden wat mij betreft. En goeie kwaliteit.

Re: Geschikte beenbescherming

Geplaatst: ma 19 mar 2012, 20:07
door Gwenny
Hi,

Enorm bedankt voor de antwoorden tot nu toe. Dat de pezen niet beschadigd kunnen worden door aantikken met het ijzer is het aller belangrijkste. En verder een soepel elastiek.
Heeft HH een soepel elastiek? Vroeger had Eskadron super soepele, maar die heeft het veranderd.
Welke maat is voor de tussenmaat cob/pony van HH dan de beste?

Re: Geschikte beenbescherming

Geplaatst: ma 19 mar 2012, 20:10
door Jilly
Ik vind de elastiek van HH iig veel soepeler dan die van BR of Lamicell. Met Eskadron geen ervaring, dus daar kan ik niet mee vergelijken.

Mijn fjord heeft stevige benen en veel sok en bij hem zit de cobmaat perfect. De elastiek kan ik ook mooi vastmaken. Bij ponymaten van o.a. BR konden de elastieken maar net dicht, dat vond ik niks.

Re: Geschikte beenbescherming

Geplaatst: di 20 mar 2012, 05:41
door Viv
Gwenny schreef:Welke maat is voor de tussenmaat cob/pony van HH dan de beste?
Tsja das toch kwestie van passen maar met een fjord kom je al snel op cob uit.

Re: Geschikte beenbescherming

Geplaatst: di 20 mar 2012, 12:20
door Esther
Denk dat Eran de cob wel moet passen!

Re: Geschikte beenbescherming

Geplaatst: di 20 mar 2012, 14:50
door Pablo
Ik zou zeggen met de dingen die je doet, bijna niks, zou een paard helemaal geen bescherming om hoeven. En ja, ook hier een jong paard met wiebelbenen, maar de bescherming gaat alleen om bij marathon/vaardigheidstrainingen.

Re: Geschikte beenbescherming

Geplaatst: do 06 jun 2013, 08:38
door Gwenny
Een jaar later is het probleem nog steeds niet opgelost. Dus daarom nog eens een berichtje in de hoop op meer antwoorden.

Het is bijna zo ver dat ik peesbeschermers op maat moet laten maken. Dramatisch. Welke peesbeschermer hebben jullie voor een fjord met kort pijpbeen (maat pony gaat net) maar wel een dik pijpbeen waardoor vrijwel al het elastiek te kort is en daardoor gaat knellen?

Qua springschoenen kom ik er ook niet uit. De springschoenen die hij redelijk past slijten super snel en zijn ook nog een loeiduur en hij verliest ze. Heeft iemand nog ene idee voor een stoffen springschoen met zachte bovenrand in de kootholte tegen het schuren die goed blijft zitten, ook bij nat weer en veel zand?

Re: Geschikte beenbescherming

Geplaatst: do 06 jun 2013, 19:30
door Ootje
Wat is ook alweer de reden dat hij altijd beenbescherming moet dragen?
Voor Odette heb ik ponymaat peesbeschermers van BR. Het elastiek past maar net dicht, maar ik gebruik ze alleen voor het springen en het buitenrijden in de winter, dus ze heeft ze nooit langer dan een uur om.
Voor Fenna heb ik ook een kleine maat, maar ik weet het merk zo gauw niet.

Verder lopen hier twee paarden met springschoenen om in de wei die prima blijven zitten (zelfs als ze gek doen :) ). Ik zal morgen wel even kijken welke merken dat zijn.

Re: Geschikte beenbescherming

Geplaatst: do 06 jun 2013, 21:23
door Gwenny
Eran is rondom beslagen en tikt enorm aan doordat hij niet goed in balans loopt. Zijn benen moeten daarom echt beschermd om de pezen heel te houden en om de ijzers om te houden. Hij staat nu 24/7 buiten (geen regen dus het kan!) dus het is een pre dat ze goed zitten. Helaas heeft hij ook nog uitstekende grifelbeenkopjes waardoor juist daar makkelijk schuurplekjes ontstaan.

Re: Geschikte beenbescherming

Geplaatst: vr 07 jun 2013, 10:43
door Tamara
hij loopt een jaar later nog niet in balans?

en heb je hem in het land ook peeskappen om? ben je niet bang voor te warme pezen?

Re: Geschikte beenbescherming

Geplaatst: vr 07 jun 2013, 10:47
door Ilonka
Tik hij zichzelf aan van achter naar voren of van opzij?
Mocht het eerste het geval zijn dan kan je kijken of het flink terugpassen van het ijzer niet gewoon helpt. Dat maakt dat het voorbeen sneller weg kan/komt. Kan zomaar de oplossing zijn. Wel een beetje vreemd en zorgwekkend dat hij na een jaar nog niet in in balans loopt een paard moet dat eigenlijk uit zichzelf al doen. Of bedoel je dat hij niet in balans is met een ruiter op zijn rug?

Re: Geschikte beenbescherming

Geplaatst: vr 07 jun 2013, 12:44
door Roosjuh
Heeft hij zichzelf wel een stuk gelopen of ben je daar alleen maar bang voor?
Toen Yessie 3 was tikte ze zich zelf wel eens aan, toen een poosje met spring schoenen gereden en daarna weer weggelaten. Hij had toch al sterker moeten zijn, of hij moet zo slecht op zijn benen staan dat het echt niet anders kan.