Pagina 1 van 1

Mest afvoer

Geplaatst: za 28 aug 2010, 17:22
door Dennis
Hoe voeren jullie (degene die zelf stallen en weiland in beheer/eigendom hebben) de mest af?

Op dit moment hebben wij meer dan genoeg grond en rijden we de mest over het land uit nadat het hooi binnen is. Mijn oom heeft een groot gedeelte van de grond verkocht. Dit hebben we nog 2 jaar, mogelijk langer maar dat is afhankelijk hoe snel ze gaan bouwen op de grond.

Nu is de hoeveelheid mest totaal geen probleem, maar straks zal dat wel een ander verhaal worden. Dan hebben we de grond nodig voor de begrazing en hebben we niet veel meer over om ook nog mest over uit te rijden. Ik ben benieuwd hoe jullie dat doen en wat er eventueel aan kosten mee gemoeit is

Re: Mest afvoer

Geplaatst: za 28 aug 2010, 17:25
door claudia
Ik breng onze mest (3 stallen) regelmatig bij mij zelf op de mesthoop voor in januari over de wei en alles wat we over hebben gaat naar een konijnenfokker. Die heeft eenn grote mesthoop en daar kunnen wij het brengen.

Drie stallen is toch elke week een flinke aanhanger vol.

Re: Mest afvoer

Geplaatst: za 28 aug 2010, 18:19
door Elvis
Wij hebben ook niet veel land.
Het eerste jaar hebben we een mest hoop gehad maar dat was zo zwaar weg scheppen aangezien er geen machine's het erf op mogen rijden van de eigenaar van het pad waar wij staan zijn we het tweede jaar de mest direct over het land gaan gooien,wij hebben geen stro dus het gaat puur dan om de poep zelf.Alleen hebben we het idee dat wie hierdoor flink wat onkruid kweken omdat ook in de zomer de mest natuurlijk verspreid word over dat land.
Dit jaar gaan we het anders doen,of weer mesthoop maken denk(en dan hopen dat er weer tuinkwekers komen halen),of weg brengen.Maar dat moeten we even uitzoeken waar en wat.
Bij ons staan ze ook s'winters niet op stal dus ons land heeft het behoorlijk zwaar...

Re: Mest afvoer

Geplaatst: za 28 aug 2010, 18:57
door Ilonka
Wat wij deden is een opslag op het land (elke dag de wei uitmesten, geen stallen) en dit lieten we ophalen door de loonwerker, kostte geloof ik iets van 70 euro, twee keer per jaar.
Later hadden we een adres waar we het voor 25 euro per pony en 35 per paard heen konden brengen het hele jaar door (behalve op zondag ;) ) Maar daar moesten we het dus zelf heen brengen, wat betekend uitmesten, opslaan, in de aanhanger scheppen, heen rijden en weer leegscheppen.

Re: Mest afvoer

Geplaatst: zo 29 aug 2010, 12:30
door Aurora
Mijn mest gaat 2 keer per jaar naar een weiland die ik alleen als hooiwei gebruik. Laat dit door een loonwerker doen.

Re: Mest afvoer

Geplaatst: zo 29 aug 2010, 14:38
door Orion1996
Mijn overbuurman komt de boel 1 keer per jaar ophalen. Ik heb ze op vlas staan, dus mijn stronthoop wordt niet zo heel erg groot. Vorige bewoners hadden 7 paarden en dezelfde regeling met de buurman, ook op vlas. Kost ons niks, maar geef ze er wel wat voor. Ze zijn toch een dag bezig om hem weg te halen en uit te rijden over hun land met de voorlader.

Re: Mest afvoer

Geplaatst: ma 30 aug 2010, 10:31
door Naisven
Ik heb geen land en dus een 6 m3 mestcontainer met afdekzeil op mijn erf. Deze wordt zo 1x per 2 maanden/10 weken (afhankelijk van het seizoen) voor 20 euro per m3 geleegd door een professioneel bedrijf voor paardenmest.

Re: Mest afvoer

Geplaatst: ma 30 aug 2010, 11:16
door Anita
Dat is een duur grapje Marieke. Als ik het snel uitreken ben je ieder jaar zo'n ruim 700 euro daarvoor kwijt.

Re: Mest afvoer

Geplaatst: ma 30 aug 2010, 12:50
door Roosjuh
Gelukkig heb ik een aantal kenissen in de veehouderij waar ik het kan brengen en mijn vader kent een aantal akkerbouwers waarbij we het kwijt kunnen op het land!

De laatste akkerbouwer vertelde dat de zorgboerderij de paarden mest goed kon gebruiken in zijn mesthoop, dus nu gaat het daar heen. Denk alweer dik een jaar!

Heb je geen boeren in de buurt die je aan kan schieten?
Ik mag het bij stallen hier in de buurt ook lossen, maar daar zit weer een prijs aan!

Re: Mest afvoer

Geplaatst: wo 01 sep 2010, 17:49
door Dennis
we kennen wel wat mensen waar eventueel wat mest heen zou kunnen en we hebben natuurlijk nog tijd genoeg om te bedenken hoe we het gaan doen. Wat we mogelijk ook kunnen doen is, zodra de mest op het land mag dit direct vanuit de stal op de wei doen waar de paarden dan voorlopig nog niet in komen