Pagina 1 van 1
Het longeren aanleren.
Geplaatst: ma 30 apr 2007, 13:27
door Charret
Hoe hebben jullie dat aangepakt bij jullie paarden?
Ik heb afgelopen vrijdag Alies voor het eerst aan de lijn gehad. Ze snapte er niks van. Zo lief om te zien eigenlijk. Me moeder liep aan de buiten kant mee. Eerste 3 rondjes had ze haar vast toen los en bleef ze keurig lopen. Andere kant op [links] ging iets makkelijker.
We hebben alleen stap werk gedaan en alleen met iemand er naast.
Maar mijn vraag is dus hoe leer je dat het makkelijkst aan. Wat zijn de juiste stappen?
Ik kon goed zien dat Alies na die 10 minuutjes echt 'moe' was van de geestelijke inspanning.
Geplaatst: ma 30 apr 2007, 16:42
door Reinou
Hier doen we het zonder lijn. Gewoon een stuk van de bak afzetten en rustig een beetje opjagen. Ze zullen dan vanzelf gauw de omheining als steun opzoeken. Echt geen lijn voor nodig! Annelisa had het zo ook erg gauw door. Eerste keer heb ik de hele bak gebruikt omdat ze nog zo springerig was, keer erna stuk afzetten. Dan leren ze snel hoor

Geplaatst: ma 30 apr 2007, 19:07
door leoensuzanne
Ik loop er in het begin naast en laat de lijn steeds langer, dus je paard ook steeds verder van je af.
maar zoals Yoline ook al zegt, is een gedeelte afzetten helemaal goed. Vaak als je paard in het 'open'gedeelte van de bak komen, kunnen ze gaan trekken en je moet dan druk terug geven. Als het kan idd proberen met een afgezet stuk bak.
Succes.
Geplaatst: di 01 mei 2007, 09:01
door Charret
Los longeren gaat super

Maar dan gebruik ik de 'hele'binnenbak. [is niet groot] Ik zal het eens proberen met de helft en dan een omheining. Want ja wanneer ze op de open plek is krijgt ze er moeite mee.
Jouke trouwens ook in de galop, die is dan niet meer te houden

Gelijk een wijze les voor hem!
Geplaatst: di 01 mei 2007, 09:33
door anika
Meeste pony's heb ik het ook zo geleerd.
Eentje in het midden, de ander aan de buitenkant mee laten lopen. Diegene gaat dan steeds iets meer afstand nemen. De ene had het gelijk door, de ander moest een week lang zo door.
Murphy heb ik pas ook voor het eerste gelongeerd. Ik was alleen, dus ik nam het risico maar. Murphy aan de lijn, zweep in mn andere hand. Paar keer aangetikt, et voila..
Niet te geloven!

Geplaatst: di 01 mei 2007, 20:08
door Charret
Ik heb het vandaag nog een keer gedaan. En het ging super! Was helemaal happy.
Ik had in de bak wat balken gelegd met pionnetjes [alles wat ze eigenlijk reuze interessant vindt..maar ik moest toch wat] zo het rondje gevormd. Mams aan de buiten kant mee lopen, dat ging goed. Toen los, een paar keer wilde ze gaan stil staan daar toch even een tikje gegeven en gaan met die banaan!
Erg leuk om te zien dat ze het zo snel in de gaten hebben

Geplaatst: di 01 mei 2007, 20:40
door Bella

heb Zinnish destijds gewoon halster om. Lijn aan de zijkant vast, zweep erbij en hup lopen maar (en welk tempo mocht ie toen zelf nog bepalen, de eerste keer). Steeds maar aandrijvende houding aannemen en dan kon ik m zo op het rondje houden (reageerde ook goed via druk via het halster van de lijn). Al longeerde ik wel in een kleiner binnenbakje, dus hebben ze ook al de steun van de buitenkant!
Maar Alies begint het zo te horen al goed te snappen! Top!
Geplaatst: wo 02 mei 2007, 12:05
door Charret
Ja! Ik doe haar ook gewoon longeren met het halster en haar tempo mag ze zelf bepalen, maar niet constant terug willen vallen.
Ik vraag me alleen af hoe lang je longeert totdat je een keer het hoofdstelletje gaat proberen, dan het zadeltje eens. Ligt natuurlijk aan de pony opzich. Maar vraag me wel af wat de mensen hier dat hebben gedaan

Geplaatst: do 03 mei 2007, 07:35
door Bella
Mmh Zinnish heb ik geloof ik eerst 3 keer halster gedaan,tot hij snapte dat hij in de rondte moest. Toen hoofdstelletje in en halster er overheen, dat nog keer of 2 gedaan. Toen aan het hoofdstel zelf en met 2 a 3 keer longeren aan het hoofdstel met zadel en toen ben ik dr geloof ik ook al op geklommen. Al met al dus misschien 1,5 a 2 wk gelongeerd. Heb toen keer of wat in de bak rondgeracet en daarna eigenlijk al vrij snel een keer het bos in gegaan met de anderen.
Geplaatst: do 03 mei 2007, 08:02
door Ziggy
Bella schreef:Mmh Zinnish heb ik geloof ik eerst 3 keer halster gedaan,tot hij snapte dat hij in de rondte moest. Toen hoofdstelletje in en halster er overheen, dat nog keer of 2 gedaan. Toen aan het hoofdstel zelf en met 2 a 3 keer longeren aan het hoofdstel met zadel en toen ben ik dr geloof ik ook al op geklommen. Al met al dus misschien 1,5 a 2 wk gelongeerd. Heb toen keer of wat in de bak rondgeracet en daarna eigenlijk al vrij snel een keer het bos in gegaan met de anderen.
Ik heb het met Utvald ook allemaal vrij snel gedaan, maar daar hadden ze op de school waar hij van was al het 1 en ander mee gedaan, dus het "voorwerk" was voor me gedaan.
Heb toen ook al vrij snel een hoofdstel in gedaan, maar wel met 2 lijnen, dus ook eentje achterlangs. Hij had namelijk de neiging uit te breken en de bak was erg modderig, dus in het begin hadden we schaatsperikelen
Na een weekje ongeveer had ie het door en zijn we begonnen met een zadeltje, wat ie heel snel oppikte. Na een paar dagen is er eens iemand gaan hangen, ging goed, dit vrouwtje is er toen heel voorzichtig opgeklommen en daar had hij ook geen problemen mee. Was overigens wel een licht vrouwtje qua gewicht.
Al met al konden we na 2 weken rustig beginnen met los rijden met hem. Maar zoals al aangegeven is hierboven ligt het voor een heel groot deel aan het paardje, hoe deze het oppikt.
Ik verwacht met Exel ook heel weinig problemen, tenminste als ik zie hoe hij nu al bepaalde dingen oppikt die ik met hem doe, dan verwacht ik eigenlijk dat ik hem ook heel snel zover heb dat er iemand op kan stappen. Ben een beetje bezig met grondwerk en het is ongelofelijk hoe snel hij dingen oppikt.
Om een voorbeeld te geven, heb 'm 2 keer een kus op zijn neus gegeven en dan zei ik erbij: "kusje" de 3de keer dat ik kusje zei, kwam hij zelf al met zijn neus naar me toe

Geplaatst: do 03 mei 2007, 11:04
door jessica
Arisca heb ik altijd eerst zonder longeerlijn "gelongeerd" en op die manier is ze op stem geworden. (stap, draf, galop en halt)
Toen heb ik een stuk van de bak afgezet (wel zodat ze grote cirkels kan lopen!) en een tijd met halster en de longeerlijn eraan gelongeerd.
Later ook eens de longeersingel om gehad.
Ik heb haar nu vorige week zondag voor het eerst gelongeerd met longeersingel en hoofdstel
En wel weer een stuk van de bak afgezet en de longeerlijn eraan natuurlijk!
Dat ging echt super, ze doet echt alles op stem!
Natuurlijk is het voor haar nog wel erg moeilijk om op een constant tempo te lopen, maar dat komt vanzelf wel en dat moet langzaam aan opgebouwd worden.
Ik heb haar dus eigenlijk nooit geleerd om op een cirkel te lopen, dat is vanzelf gegaan.

Ik longeer volgens de "lammert Haanstra metode"
Dat heeft de beste man me zelf geleerd. (omdat ik op mijn werk veel jonge paarden moest beleren altijd)
Misschien een tip om het boek van hem ook te kopen...?
Geplaatst: do 03 mei 2007, 11:19
door Janine
Naast je lopen snapt ze al... dus dat stukje sla ik nu maar over
Met Rian heb ik eerst aan de hand op een circel gestapt en langzaam ietsje verder van haar gaan lopen. En toen kwamen we op de volte.
Haar broer was iets dommer (of slimmer haha) die liep gewoon mee naar binnen, en die hebben we ff nog een extra begeleider bij het hoofd (aan de binnenkant) bij gehad.
Qua aanleren van het tempo mag ze dat in het begin zelf bepalen. Later als ze de commando's stap, draf, halt en galop beheerst moet ze leren tempo vast te houden. Dus het tempo dat jij aangeeft. Zelf moet je dan goed opletten wat ze aan kan qua conditie. (conditie train je door net iets over het zwaarste punt te gaan).
Later liet deze los en daarna 1 meter van hem vandaan enzo... Maar toen had hij het vrij snel door.
Stap en draf kon ze al aan de hand, dus dan wordt het aan de longe handiger, omdat ze de commando's in prinicpe al kent, tegelijker tijd van stem en lichaamshulp draafde ze al aan.
Hoofdstelletje heeft ze deels natuurlijk al ene keertje omgehad (keuring). Maar dat kun je natuurlijk ook vast laten wennen met gewoon wandelen (stappen ad hand). Dan gaat de overgang van halster naar hoofdstel ook makkelijk.
Overigens kun je ook met kaptoom longeren

Heb er zelf geen een, maar tegenwoordig zijn er ook lichtere modellen (had het idee bij de leren dat Rian haar hoofd gelijk zou moeten stofzuigen, zo'n gewicht dat dat was.)
Geplaatst: do 03 mei 2007, 11:53
door Charret
Ik heb het boek van Lammert! Maar goed, zelf doen en het goed uitlegd hebben of het uit het boekje doen vind ik wel een groot verschil.
Bij jullie is dan toch allemaal vrij vlot gegaan. Alies kent het hoofdstel, maar daar wacht ik even mee totdat het lekker gaat qat betreft tempo.
Commando's gaan de ene dag goed en de andere dag zie ik dat ze gaat klieren
Conditie zie je dat ze niet heeft. Ja..de ene keer meer energie dan de andere keer. Denk ook dat het een beetje te maken heeft met het moment dat ik met haar werk. 's Avonds kliert ze eerder dan overdag.