Pagina 1 van 1

Vanaf hoe veel maanden is een hengstveulen vruchtbaar?

Geplaatst: ma 16 okt 2006, 13:39
door Dreeke
Bij ons op stal staat een tinker hengstveulen van 6 maanden oud. Hij is van mijn vriendin
en ze vertelde mij dat ze hem hengst wil laten zodat hij haar tinker merrie kan dekken.
Allemaal leuk en aardig maar ze vergeet dat er nog meer merries op stal staan.
Vinga zit al vol dus voor haar is het nog geen probleem, maar de merrie van de stal
houder waar het hengstje nu bij staat zou hij dus al kunnen dekken want hij is behoorlijk
groot al. Mijn vraag: vanaf wanneer is een hengstje vruchtbaar?
Het lijkt mij dat je op een stal waar alleen maar merries staan geen hengst kan houden,
ik zit niet op een kruising te wachten als Vinga weer leeg is. :n

Geplaatst: ma 16 okt 2006, 13:48
door Marijke_
Volgens mij zijn al vanaf voordat ze een jaar zijn vruchtbaar, maar of ze dan ook al de drang hebben tot dekken is natuurlijk een tweede. Die zal wel per hengst verschillende zijn.

Geplaatst: ma 16 okt 2006, 13:51
door yvette
Ik zou het risico niet nemen. Het is een uitzondering dat ze zo vroeg al vruchtbaar en actief zijn, maar je zal maar net tot die uitzondering behoren...

Geplaatst: ma 16 okt 2006, 13:54
door Ellebel
9 a 10 maanden is heel normaal.
Maar je weet nooit...

Ik ken maar heel weinig stallen (opfok daargelaten) waar je met een hengst mag komen...

Geplaatst: ma 16 okt 2006, 13:56
door Dreeke
Nou ja ze heeft het veulen met 4 maanden gekocht.
De stalhouder gaat er vanuit dat ze hem gaat ruinen alleen
heeft zij andere plannen. Hij gaat haar daar nog wel over aanspreken
maar hij staat dus nu bij de merrie van de stalhouder waar hij makkelijk
op kan jumpen, vandaar mijn vraag of hij al vruchtbaar is.

Geplaatst: ma 16 okt 2006, 14:00
door Marijke_
Op zich zou ik er geen probleem mee hebben als er een hengst bij mijn merrie (niet dat ik die heb maargoed..) op de pensionstal zou staan. Zolang hij maar niet bij de merrie in loopt. Bij een vriendin van mij viel het zelfs heel praktisch uit. Merrie liet bij de hengstenhouder niet zien of ze hengstig was en op stal even langs de 20 jarige arabierhengst op en het was zo klaar als een klontje of mevrouw hengstig was. Voor de hengst zelf vind ik het wel sneu want die staat altijd alleen buiten en als de rest buiten staat alleen binnen.

Maar inderdaad ik zou het risico niet nemen om mijn merrie erbij in het land te gooien.

Re: Vanaf hoe veel maanden is een hengstveulen vruchtbaar?

Geplaatst: ma 16 okt 2006, 14:04
door Viv
Dreeke schreef:Het lijkt mij dat je op een stal waar alleen maar merries staan geen hengst kan houden,
Dit hoeft geen probleem te zijn, echter een hengst kan wel vanaf een maandje of 9 al vruchtbaar zijn, zus zou hem zowizo niet bij een merrie samen zetten. En er zullen dikke stevige draden tussen moeten wil je hem in zn eigen stukkie houden.

je stalgenootje denkt duidelijk aleen aan zichzelf en niet ana haar omgeving. Heeft ze uberhaupt wel ervaring met volwassen hengsten?

Geplaatst: ma 16 okt 2006, 16:20
door Charret
Bij ons staat nu een hengstje van 1,5 jaar op stal. Tijdelijk maar ik heb nog nooit zo'n mak en lief diertje meegemaakt. Hij trekt zich niks aan van hengstige merries o.i.d. dus het ligt wel helemaal aan het karakter van het diertje als je zegt dat een stal waar alleen merries staan geen hengst kan staan.

Ik vraag me ook af of ze wel weet wat ze aan een volwassen hengst zal hebben. Het is niet niks. Misschien moet dat ze haar aan kunnen raden om hem ergens anders onder te brengen waar ze ervaring hebben met hengstenhouden.

Geplaatst: ma 16 okt 2006, 16:23
door Jilly
Hier gaan hengsten vanaf dat ze weer op de wei gaan als ze een jaar zijn (april) niet meer samen met merries.

Het is wel ondoordacht van je stalgenootje om hem ff bij te houden, ik zou idd ook niet op een veulen van een tinkerhengst zitten wachten :n

Geplaatst: ma 16 okt 2006, 19:11
door Bella
Vanaf 10 maanden is het inderdaad mogelijk...(of het ook lukt is een tweede, maar ga nooit risico's zoeken)

En hoe mak een hengstje ook kan lijken. Als ze eenmaal het licht gezien hebben....

Geplaatst: ma 16 okt 2006, 21:09
door nancy imka
Een vriendin van mij heeft ook een tinkerhengst en die heeft (is nu 1) al een van haar merrie's gedekt. En die is daarna niet (zichtbaar in iedergeval) meer hengstig geworden.... :D

Geplaatst: di 17 okt 2006, 08:02
door Jeempie
Met jaarlingen zou ik het risico ook niet willen lopen om ze bij mijn merries te zetten. Als veulen kan het geen kwaad. Maar idd zal zijn toekomst op jullie stal niet zo eenvoudig zijn als dat meisje nu denkt.

Geplaatst: di 17 okt 2006, 08:12
door Viv
Charret schreef:dus het ligt wel helemaal aan het karakter van het diertje als je zegt dat een stal waar alleen merries staan geen hengst kan staan.
.
Mee eens, Tjo staat al jaren naast hengsten gestald en die geeft er niks om. Hengsten anderom ook, hinniken wel wat maar daar blijft het bij, ze is gewoon hun vriendinnetje verder niet. Samen rijden in de bak ook geen probleem, we kunnen zelfs naast elkaar uitstappen.
MAAARRRRRR zet ze niet los bij elkaar want dan heb je andalusische fjordjes :D of andalusiers met een streep :D
Ze zal dr vriendje nu wel missen, hij is naar een andere stal gegaan. Ze heeft nu een adoptie Quarterhengst van 2, echt zo cute..... hij ziet haar echt als zn moeder, loopt de hele tijd te smakken als we langslopen (hij stata in uitloopstal met weitje en het pad van/naar stal loopt daar langs), echt nog zo beebie.
Maar deze schattige beebie heeft wel al zn eerste merries gedekt toennie 1 was (jaarling quartermerrie die erbij stond), woeps.......

Geplaatst: di 17 okt 2006, 09:43
door Charret
8) Een jaarling merrie?!?! dritt..wat kun je dan doen?

Geplaatst: di 17 okt 2006, 10:41
door Dreeke
Nou ja ze zal er wel op terug komen, aangezien ze
totaal niet weet waar ze aan gaat beginnen.
Geen ervaring met hengsten en hele dagen het
diertje op stal laten staan is ook niks :n

Geplaatst: di 17 okt 2006, 17:33
door njarco
Bij ons op stal staat ook een hengst. Hij brult een keer als je langs komt maar daar blijft het ook bij. Hij staat alleen op een stuk land zomers met merrie,s ernaast. Hinnekt soms en draait soms voor het lint maar komt er niet over.
dus als je er verstandig mee omgaat is er niets aan de hand.

Geplaatst: di 17 okt 2006, 18:28
door claudia
Het ligt geheel aan het paard zelf.
Kventin is heel braaf, kan gewoon in de buitenbak lopen met andere paarden ernaast(niet altijd in het dekseizoen). Je kunt er merries naast in de stal en de trailer zetten.
Maar dat doe je niet met iedere hengst. Je kunt wel zeggen dat het met de opvvoeding te maken heeft maar ook zeer zeker met het karakter.
Alco daarin tegen is heel anders. Loopt de hele dag te gillen en in de wei kan hij dan geen 5 min. rustig blijven staan. Dus voor hem gaat het volgend jaar nog spannend worden hoie vaak hij naar buiten gaat.
Zeker op een manege of pensionstal vind ik het niet echt verstandig om hengsten neer te zetten.
Je bent er als eigenaar nooit de hele dag ,of grotendeels, bij en om dan de verantwoording bij een ander neer te leggen vind ik niet eerlijk. niet iedereen kan of wil met een hengst omgaan.
Ik vind het van niet echt doordacht.

Geplaatst: di 17 okt 2006, 19:41
door Anouska
Volgens mij zijn ze idd vruchtbaar vanaf 9 maanden. Bij ons staan 2 hengsten, Darco 5 jarige fries en Bjorn. Darco kan niet naar buiten als de merries in de voorste wei staan, hij wordt dan ineens een springpaard wat 1,30m springt (heeft ook 1x gedekt). Bjorn trekt zich nergens wat van aan.

Geplaatst: do 19 okt 2006, 15:24
door Ursula
Ik zou ook nu Vinga drachtig is haar niet bij een vreemde hengst in zetten. Ik heb ergens gelezen dat als het veulen niet van de hengst is waar ze bij in staat, zo'n hengst dan nog wel eens raar wil doen en dat zelfs tot abortus kan leiden :o

Geplaatst: zo 22 okt 2006, 11:32
door Jeempie
Ursula schreef:Ik zou ook nu Vinga drachtig is haar niet bij een vreemde hengst in zetten. Ik heb ergens gelezen dat als het veulen niet van de hengst is waar ze bij in staat, zo'n hengst dan nog wel eens raar wil doen en dat zelfs tot abortus kan leiden :o
Dat lijkt me hier niet echt aan de orde, dat is toch meer iets voor volwassen, ervaren hengsten om zulk gedrag te vertonen. Niet echt iets normaals voor een jaarling.